SEKTÖREL

TÜRKİYE VE AFRİKA İŞ DÜNYASI İSTANBUL’DA BULUŞTU

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Abubekir Salim ve iş insanlarının katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK’in ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye-Afrika İlişkilerindeki Engelleri Birlikte Aşma ve Stratejik Ortaklıkları Derinleştirme Yuvarlak Masa Toplantısı”, DEİK Başkanı Nail Olpak, Afrika Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Bajabulile Swazi Tshabalala, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Abubekir Salim ve iş insanlarının katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti. 

 

Türkiye-Afrika ilişkilerinin güçlendirilmesi ve stratejik ortaklıkların derinleştirilmesi amacıyla iki ülke iş dünyası temsilcileri yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, Türk iş dünyasının Afrika'daki varlığını güçlendirmek ve stratejik ortaklıkları derinleştirmek için çeşitli öneriler ve adımlar ele alınırken, Afrika Kalkınma Bankası’nın projeleri hakkında ve Türkiye-Afrika ilişkileri üzerine sunumların gerçekleştirilerek bankanın 10 yıllık yeni stratejisi tanıtıldı.

 

Tshabalala: “Afrika’nın öncelikli sektörlerinde Türk yatırımlarının artmasını amaçlıyoruz”

Afrika ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğinin önemine vurgu yapan Afrika Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Bajabulile Swazi Tshabalala, Türkiye'nin son on yılda Afrika Kalkınma Bankası’na verdiği destekten ve Türkiye'yi etkileyen zorluklara rağmen AfDB'ye olan katkılarını sürdürmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. AfDB'nin yeni On Yıllık Stratejisi (TYS 2.0)’nin, 2024-2033 dönemini kapsadığını belirten Tshabalala, bu stratejinin Afrika'nın kalkınmasını desteklemek için özel sektöre odaklandığının ve Afrika'nın öncelikli sektörlerine yatırım yapılmasını amaçladığının altını çizdi.

Türk yatırımcılarına Afrika'daki altyapı ve endüstrileşme projelerinde destek sağlama konusunda AfDB’nin aktif bir rol oynadığını belirten Tshabalala, bankanın özellikle düşük gelirli ve kırılgan ülkelerde kalkınma hedeflerine ulaşmak için özel sektör katılımının artırılmasını teşvik ettiğini ve Türkiye'den bu alanda destek beklediklerini ifade etti. AfDB'nin etkinliğini artırmak için dijitalleşme gibi yeniliklere odaklandığını belirten Tshabalala, Türkiye ile olan iş birliğini güçlendirmeyi ve her iki tarafın da çıkarlarına hizmet edecek iş birliklerini hayata geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Olpak: “Afrika’daki Türk yatırımlarının artması için finansman konusunda daha fazla adım atılmalı”

Türkiye'nin Afrika kıtasının kalkınması ve refahı için uzun yıllardır pek çok alanda iş birliği yaptığına dikkat çeken DEİK Başkanı Nail Olpak, iş birliğinin "kazan-kazan" ilkesi temelinde sadece ticari değil, dostluk temelli bir ilişki oluşturmayı hedeflediğini söyledi. 

Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacminin son yıllarda önemli bir artış göstererek 2020'de 22,6 milyar dolardan 2023'e kadar kısa bir sürede yüzde 50 artarak 32,7 milyar dolara ulaştığını ifade eden Olpak, bu artış trendinin devam etmesi ve ticaret hacminin ilk etapta 50 milyar dolara ve sonrasında 75 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Afrika'daki Türk yatırımlarının 10 milyar dolara, Türk müteahhitlerin üstlendiği projelerin ise 85,4 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Olpak, bu yatırımların artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için finansman konusunda daha fazla adım atılması gerektiğine dikkat çekti.

DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Abubekir Salim ise Türkiye-Afrika ilişkilerindeki en önemli konuların başında proje finansmanı ve bankacılık ilişkilerinin geldiğini belirterek, özellikle altyapı yatırımlarının iki taraf için büyük fırsatlar barındırdığını söyledi. Afrika'nın hızla artan nüfusu ve mevcut altyapı yatırımlarının bu büyük ve büyüyen nüfus için yetersiz olmasının, kıtadaki altyapı yatırımlarının kalitesini ve miktarını artırma gereğini ortaya koyduğunu belirten Salim, enerji temini, telekomünikasyon ve ulaştırma gibi alanları etkileyen yetersiz altyapı yatırımlarının artırılması gerektiğini ve bu minvalde özel harcamalarda önemli artışlar yapılması gerektiğini ifade etti.

Türk firmalarının, Afrika'nın altyapı projelerine yatırım yapmaya istekli olduğunda, altyapı ihtiyaçlarını finanse etmek için yeni mekanizmalar ve araçlar bulunması gerektiğinin altını çizen Salim, toplantının ana hedeflerinden birinin Afrika Kalkınma Bankası'nın Türk iş insanlarına sunduğu fırsatlar ile banka tarafından finanse edilen projeler ve bu fonlara başvuru süreci olduğunu belirtti.

Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti’nin de hissedarı olduğu Afrika Kalkınma Bankası’nın bu yıl 27-31 Mayıs 2024 tarihlerinde Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenleyeceği 59. Yıllık Toplantıları’nın önemine değinildi. Afrika ülkelerinden ve kıta dışı ülkelerden devlet başkanları, ekonomi ve maliye bakanları, merkez bankası başkanları, kalkınma ajansları başkanları, özel sektör kuruluş başkanları ve iş dünyası temsilcileri olmak üzere 3.000’in üzerinde katılımcının beklendiği etkinlik programı dahilinde gerçekleşecek Yıllık Toplantılar kapsamında, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri tarafından düzenlenecek, “Dirençli Ortaklar: Afrika ve Türkiye Karşılıklı Faydada Ekonomik İş Birliğini Derinleştiriyor” temalı panel ve iş görüşmelerine katılımın önemi hatırlatıldı.