HAYATIN İÇİNDEN

İSTANBUL KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’NDE GÖRSEL ŞÖLEN

İstanbul’da klasik sanatın devlerinin sergilerinin yanı sıra dijital sanat performanslarıyla da şehrin dört bir yanında görsel şölen sergileniyor.

 

Galata Kulesi’nde her akşam saat 20.00’den itibaren görülebilen “Sonsuzluk Kapıları” dijital sergisi adeta bir görsel şov yaratıyor. Sanatçılar Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmet’in dünyanın farklı yerlerinde ve dönemlerinde üretilmiş çini örneklerinin kolajlanmasıyla yarattığı eser, New York The Metropolitan Museum of Art’dan (the MET) sonra İstanbul’da görülebiliyor. Kökleri Mezopotamya’ya uzanan, Osmanlı tezhiplerinde ve çinilerinden ilhamla hazırlanan sergi, iç içe geçmiş sürekli bir döngü içinde devinen motifleri ile sonsuzluğun kapılarını aralıyor.

 

Hakan Yılmaz’ın Tophane Çeşmesi’ne yansıtılan “Zaferin Işığı” video mapping sergisi de görenleri ilk andan itibaren etkiliyor. İsmail Erdoğan’ın küratörlüğünü yaptığı sergi, Fatih Sultan Mehmet’in kültürel ve sanatsal yönlerine odaklanıyor.

Uluslararası multimedya stüdyosu Setup’un AKM girişinde yer alan multimedya görsel-işitsel enstalasyonu COIL de her gün binlerce kişinin ilgisini çekiyor.  Her biri 6 metre çapında olan beş halkadan oluşan ve bir tünel şeklinde asılı duran COIL, zaman ve mekan arasındaki bağlantıyı ele alıyor. Yerli ve yabancı binlerce turistin de büyük ilgi gösterdiği COIL’i her gün binlerce kişi ziyaret ediyor.

 

Dünya çapında ses getiren eserlere imza atan yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un yeni projesi  “Yeryüzü Rüyaları: Anadolu” da festival kapsamında ilk kez İstanbullu sanatseverler ile buluşuyor. AKM Büyük Tiyatro Fuaye Alanı’nda sergilenen ve Anadolu'nun kalbinde, kadim geçmiş ile teknolojinin geleceği arasında köprü kuran bir yapay zekâ veri heykeli olan eser, büyük ilgi görüyor.